Artikel: ‘Word je gelukkig van chocolade?’

Dat chocolade lekker is staat volgens ons natuurlijk buiten kijf.. Maar word je er ook écht gelukkig van? Daar vertellen wij je graag meer over!  

Chocolade wordt vaak geassocieerd met mooie herinneringen. Je kreeg het vroeger als kind al bij hoge uitzondering, als chocoladeletter van Sinterklaas, als kerstkransje uit de boom of je kreeg het als geschenk of bedankje tijdens bijzondere momenten. 

Er bestaat ook een theorie dat het eten van chocolade als sensueel wordt ervaren, omdat het smelt op de tong. Hierdoor wordt ook endorfine aangemaakt.

Welke stoffen? 

Er zitten een paar belangrijke stoffen in chocolade, waaronder tryptofaan, fenylethylalanine en magnesium. Lastige termen, vooral de eerste twee stoffen zijn bij velen onbekend. Daarom lichten we ze hieronder toe:

Tryptofaan 

Tryptofaan is een eiwit, waarvan serotonine wordt gemaakt. Serotonine zorgt ervoor dat je je goed gaat voelen wat zich uit in een goed humeur, maar ook je darmen gaan beter bewegen, je geheugen functioneert beter en je krijgt een tevreden gevoel. Van een tekort aan serotonine krijg je sneller hoofdpijn en krijg je behoefte aan zoetigheid, wat kan leiden tot eetbuien. Door een gebrek aan deze stof kun je depressieve gevoelens ontwikkelen. Tryptofaan zit in chocolade, maar in zo’n lage mate dat het geen serotonine produceert. Wanneer je het combineert met melk, kaas, vlees, kip, schaal- en schelpdieren kan het de natuurlijke aanmaak wel stimuleren.

Fenylethylanine 

In chocola zit de stof fenylethylanine verwerkt. Een lichaamseigen stof die ook wordt aangemaakt als je verliefd bent. Je hersenen maken door fenylethylanine de stof endorfine aan. Endorfine heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt tevens de adrenaline af die je stress bezorgt. Dit maakt je dus blij(er) en geeft je een gelukkig gevoel. Dit gelukkige gevoel komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, maar bij chocola gaat het vaak net iets sneller. Dit komt omdat chocolade niet alleen uit suikers bestaat, maar ook uit vetten. Dit zorgt voor een dubbele dosis, zodat het goede gevoel dus sneller komt. 

Magnesium 

Daarover kunnen we kort zijn. Magnesium heeft een kalmerende werking en ontspant je spieren, bloedvaten en zelfs je hersenen. 

Is chocolade verslavend? 

Er zitten ook nog stoffen in cacao die werken als een drug en daarom verslavend zijn. Denk daarbij aan cafeïne, anandamide, theobromine en een variant van amfetamine. Enkele van deze genoemde stoffen geven je energie, wat natuurlijk een goed gevoel stimuleert. Deze stoffen zitten echter in zo’n lage mate in chocolade dat dit te verwaarlozen is. 

Conclusie: Chocolade maakt gelukkig! 

In een onderzoek van Pepijn van der Gulden, van Quest magazine, naar het gelukseffect van chocolade komt hij tot de uiteindelijke conclusie dat chocolade de juiste hoeveelheid suikers en vetten bevat. Daarnaast heeft chocolade een ideale smaak en structuur. Ook zonder bijzondere bonusingrediënten biedt dat een geluksmoment. Dat blijkt wel uit onze chocola-voorkeuren: smaken die minder psychoactieve stoffen bevatten, zoals melk, zijn minstens zo populair als puur (Quest, 2021). 

Gun jouw collega’s een bijzonder moment en bekijk snel onze chocoladegeschenken om te versturen voor Pasen! 

Vergelijkbare berichten